Välj en sida

Rom är en av de vanligaste och mest populära spritdryckerna idag. Hur man dricker rom kan variera beroende på hur van eller ovan man är vid drycken, när man dricker den eller med vad den dricks.

Varför är rom så populärt?

I början av 2000-talet så var det främst whisky och cognac som ansågs vara populära och lyxiga spritdrycker. I samband med att Ron Zacapa började säljas blev också rom allt mer populärt och många ändrade uppfattning om drycken. På den här tiden fanns det i genomsnitt upp till femton olika romsorter att välja mellan på Systembolaget, medan det idag finns en mycket större mängd. Idag beräknas mängden ligga runt 50 olika romsorter per butik.

Vad säger EU-lagstiftningen om rom?

För att en dryck ska få säljas under namnet ”rom” krävs det att alkoholhalten är minst 37,5 procent och att drycken är framställd av melass från sockerrör. Detta har inneburit att till exempel Captain Morgan bryter mot lagstiftningen, då alkoholhalten i deras dryck ligger på 35 procent. Ett annat exempel är Stroh Rom som fick byta namn till Stroh 80, då den inte framställs ur sockerrör eller melass.

Så: hur dricker man rom?

Det finns som tidigare nämnt flera olika sätt att dricka rom på:

1. Som den är. Ett sätt att dricka rom på är att helt enkelt hälla upp cirka 4 cl i ett romglas. Romglasen har en speciell form och kallas även för ”tulpanglas”, vilket gör att aromämnena i drycken tar sig uttryck på ett väldigt intensivt sätt. Detta beror på att doftaromerna ”stannar kvar” inne i glaset, så när man dricker av rommen känner man tydligt dess doft samtidigt vilket tillför en extra dimension till upplevelsen. Tidigare var det vanligt att använda valfritt glas, men på senare tid har det blivit alltmer populärt att använda dessa speciella romglas.

2. Med en isbit. Om man är ovan vid att dricka rom, eller helt enkelt inte gillar smaken eller tycker den är för stark som den är, går det utmärkt att lägga i en isbit. Eller flera. När man dricker vissa yngre romsorter kan det ibland vara nödvändigt då dessa kan ha en väldigt intensiv spritsmak – medan vid intag av romsorter som har lagrats länge kanske man tydligare vill kunna känna dess smak. Vissa anser att det är ”onödigt” att ha i is, men detta beror helt på vad man vill få ut av upplevelsen. Till stor del handlar det om att själv kunna avgöra vad man tycker blir godast och vad som passar en själv bäst. Att dricka någonting som är för starkt eller smakar sämre istället för att ha i en isbit för att späda ut smaken, bör knappast betraktas som något optimalt.

3. Uppvärmd. Om man vill ha en mer komplex smak kan detta skapas genom att man värmer upp drycken lite grann. Detta görs enklast genom att helt enkelt hålla i glaset så att värmen från händerna sprider sig till drycken. Rommen håller temperatur väldigt bra och det tar ett tag innan den blir nedkyld igen. Om man till exempel håller i glaset i tio minuter har dess temperatur blivit 31 grader, och därefter sjunker temperaturen i snitt med 1 grad varannan minut om glaset ställs på exempelvis bordet. Det går så klart att värma rommen på spisen också om man skulle vilja det, men det är inte nödvändigt.

4. Blandad med annan dryck. Vissa personer kan tycka att romsmaken gör sig bäst när den kombineras med andra smaker. Det kan vara allt från fruktiga smaker som kokos, apelsin, ananas, citron och lime till mer söta smaker som sockerlag, saft, juice och läsk. När rommen blandas med andra drycker blir romsmaken mindre intensiv, vilket kan göra den lättare att dricka.