Välj en sida

Sangria är en alkoholhaltig dryck som har sitt ursprung i Portugal och Spanien. Drycken brukar vanligtvis bestå av sött rött vin, skivad frukt, söt likör/honung/juice, jäst fruktsaft, mineralvatten, kanelstång och isbitar. I Sverige brukar drycken ibland kallas för ”vinbål”. Drycken har fått sitt namn efter det spanska ordet ”sangre” som betyder ‘blod’. Detta beror på att drycken är röd.

Historia

Innan sangria fanns så existerade en annan, liknande, dryck vid namn sangaree. Detta har ansetts vara sangrias föregångare. Sangaree kunde serveras både varm och kall och har sitt ursprung i Västindien. När landet koloniserades under 1900-talet tog de koloniserande med sig drycken. Sedan dess har drycken spridit sig runtom i bland annat Europa.

Ingredienser och variationer

Sangria kan göras på många olika sätt, och det förekommer variationer både i ingredienser och beroende på var drycken tillverkas. Traditionellt har rödvin blandats med söta frukter som ananas, nektarin, bär, äpplen, persikor och melon samt sötats med apelsinjuice och socker. Men idag tillverkas bland annat sangria med vitt vin och kallas då för sangria blanca. Det är också vanligt att mineralvatten, tonic eller smaksatt likör används som ingredienser. Det går även att tillsätta både rom och andra spritsorter.

Vad får säljas som sangria inom EU?

EU-lagstiftningen beslutade år 2014 om att det endast är sangria som har tillverkats i Spanien och Portugal som får säljas med en etikett som säger ”sangria”. Om drycken är tillverkad i något annat land måste detta skrivas ut på etiketten. Detta beror på att märkningsreglerna utgår från olika geografiska områden, och för att personer inte ska missta olika drycker på grund av dess namn.

Recept på olika sorters sangria

Som tidigare nämnt går det att göra sangria på en mängd olika sätt. Nedan kommer några recept på sangria med rom.

Sangria med jordgubbar och apelsin:

0,5 flaska rött vin
0,5 liter fruktsoda
1 skvätt ljus rom
Frysta jordgubbar
Färska apelsiner
Isbitar

Gör såhär: Häll rött vin, fruktsoda och rom i en bålskål och rör runt. Skär jordgubbarna och apelsinerna i mindre bitar och häll i dem. Häll slutligen i isbitarna.

Sangria med persika:

1 flaska rosévin
1 flaska ingefärsdricka
1 skvätt ljus rom
Hackad persika
Hackade jordgubbar
Is

Gör såhär: Häll rosévin, ingefärsdricka och den ljusa rommen i en tillbringare. Fyll på med isbitar, hackad persika och de hackade jordgubbarna.

Sangria med iste:

1 flaska vitt vin
1 flaska iste
färsk frukt av samma smak som isteet
ljus rom
sockerlag
isbitar

Gör såhär: Blanda vitt vin, rom och isteet i en skål. Om det behövs, tillsätt sockerlag. Häll sedan på frukt och isbitar.

Söt sangria:

1 flaska sött rött vin
0,5 liter fruktsoda eller cola
1 skvätt mörk rom
Vindruvor
Apelsin
Citron
Isbitar

Gör såhär: Börja med att skala och skära frukten i lagom stora bitar. Lägg den sedan i en skål. Häll i isbitar, och fyll därefter på med rött vin, rom och läsk.