Välj en sida

Hur lång hållbarhet rom har beror bland annat på hur den förvaras och vilken mängd som är kvar i flaskan. Öppnade flaskor med rom bör förvaras svalt och mörkt för att hålla längre. Hållbarheten brukar då vara runt någon eller några månader. Drycken kan dock bli sämre och smaka annorlunda efter att den varit öppnad ett tag, vilket gör att vissa föredrar att antingen köpa mindre flaskor rom eller att vara flera personer som delar på en flaska. Om det är lite dryck kvar i flaskan blir hållbarheten kortare, då rommen reagerar med syret den kommer i kontakt med.

Hållbarheten beror också på hur flaskan har förslutits. Om en vanlig kork har används kan denna ha torkat, vilket gör att syre kommer i kontakt med drycken. Då blir den dålig snabbare. Om du tänkt ha kvar en öppnad romflaska några månader bör du därför se till så att den är väl försluten.

I vissa romsorter, i form av likör, kan det ha tillsatts mjölk eller grädde. Då detta är färskvaror innebär det att hållbarheten för dessa produkter blir kortare. Dessa bör dessutom helst förvaras i kylskåp eller lämplig plats med kallare temperatur än rumstemperatur. Om det är en likör utan mjölk eller grädde i kan denna förvaras svalt i rumstemperatur.

Om man är osäker på om en rom eller likör man har hemma är bra eller dålig kan man smaka på den. Om den smakar dåligt eller annorlunda mot hur den brukar smaka kan man anta att den blivit dålig. Om den däremot smakar som den brukar göra går den förmodligen att dricka.