Välj en sida

Rom finns i flera olika utföranden och färger. Förenklat går det att dela upp rom enligt följande modell: ljus rom och mörk rom. Den mörka rommen består i sin tur av två olika varianter: dels gyllene rom och dels mörk rom. Att färgerna är olika trots att drycken är densamma kan bero på hur lagringen har skett – men behöver inte nödvändigtvis göra det.

Hur ser ljus rom ut?

Ljus rom lagras ofta i metalltankar som inte ger ifrån sig någon färg eller smak. Men den ljusa rommen kan även lagras på ekfat, eller fat av andra träslag, för att få en fatkaraktär i likhet med stora delar av den mörka rommen. Faten ger dock ifrån sig även färg, vilken i ett senare skede filtreras bort från den ljusa rommen så att den behåller sitt färglösa och genomskinliga utseende.

Anledningen till att man kan vilja filtrera bort färgen kan vara till exempel för att drycken främst tillverkas som en dryckesingrediens och därför kan se ”finare” ut när drinken blir färgglad eller vit istället för brunaktig.

Hur ser mörk rom ut?

Den mörka rommen lagras ofta på fat som ger ifrån sig både färg och smak. Det är detta som ger den mörka rommen sin färg – oftast. I vissa fall tillsätts dock färg manuellt, i form av sockerkulör (även kallat E150), för att rommen ska se ut som mörk rom utan att egentligen vara det.

Att det finns både gyllene- och mörk rom beror på att lagringen görs på lite olika sätt, vilket påverkar det slutliga utseendet på produkten. Gyllene rom lagras vanligtvis på fat ett tag och mörk rom har ofta lagrats längre tid.

Rommen kan ha flera olika nyanser av sin färg, vilket man ofta kan se tydligt om man lutar glaset i olika vinklar.