Välj en sida

Vilka smaker är vanligt förekommande i rom?

Vanliga romsmaker är till exempel melass, vanilj, socker, kryddor, karamell, arrak och ek. Vissa romsorter är sötare medan andra kan vara lite kraftigare och vissa kan till och med ha en besk smak.

Att rom smakar av melass och socker är inte särskilt konstigt med tanke på att detta är en av grundingredienserna i just rom. Beroende på hur rommen har lagrats kan vissa sorter – framför allt mörka romsorter – ha en tydlig fatkaraktär. Andra smaker såsom vanilj, karamell, arrak och kryddor beror till stor del på hur rommen har sammansatts, och vilka olika romsorter och årgångar den består av. I vissa fall har exempelvis kryddor tillsatts.

Vilka smaker finns smaksatt rom i?

Den smaksatta rommen finns i en mängd olika smaker och det kommer regelbundet nya! Några av de vanligaste smakerna är kokosnöt, citron, äpple, hallon, mango, ananas, kryddor och chili. Det är oftast ljud rom som smaksätts med fruktiga smaker, och mörk rom som smaksätts med kryddor och chili – men detta kan så klart variera.

Vad är smakskillnaden mellan ljus rom och mörk rom?

Lite förenklat går det att säga att ljus rom har en mildare karaktär och ofta en skarpare spritsmak, medan mörk rom ofta har en kraftigare karaktär. Detta beror på att den mörka rommen ofta har lagrats på ekfat i flera år, medan den ljusa rommen har lagrats en kortare period i en metalltank som inte ger ifrån sig någon smak. Den mörka rommens smak kan ibland liknas med smaken på exempelvis whisky.

Hur smakar ljus rom?

Ljus rom är sötare än andra spritsorter, som exempelvis vodka. Spritsmaken kan dock vara framträdande i vissa sorter av ljus rom. En del ljusa romsorter smakar bland annat av örter och arrak och har en robust smak. Om rommen har lagrats på ekfat kan den även ha en fatkaraktär. Vissa sorter smakar även kryddigt, av nötter, päron, kokos, vanilj, torkad halm, ananas och peppar. Smaken kan vara alltifrån ganska simpel till mer komplex. I vissa fall kan det även finnas inslag av smaker som kaffe och kakao. Generellt sätt kan det sägas att ljus rom ofta har mer fruktiga smaker.

Hur smakar mörk rom?

Mörk rom är ofta söt och smakar av bland annat kryddor, torkad frukt, socker, pekannötter, mandelmassa, apelsin, kanel, ljus choklad, fat, arrak, örter, russin, nougat, lönnsirap, pomerans och fudge. Smaken på mörk rom är ofta komplex och nyanserad, vilket bland annat beror på hur lagringen gått till och hur länge drycken har lagrats. Då mörk rom oftast lagras på ekfat eller fat som tidigare använts till whisky eller liknande drycker så suger vätskan åt sig aromer från träet. Generellt sätt går det att säga att mörk rom ofta har mer smaker av olika delikatesser och sötsaker.

Hur smakar smaksatt rom?

Smaksatt rom brukar smaka som en kombination av sprit och den tillsatta smaken. Spritsmaken är oftast det som märks och känns tydligast, både smakmässigt och rent kroppsligt.

Hur smakar rom som har oxiderats?

Om du har rom som har oxiderats och blivit dålig så kommer du märka det. Det kan till exempel synas i form av orenheter i flaskan, att drycken bytt färg eller att den luktar fundamentalt annorlunda än vad den brukar göra. Om den ser bra ut, men du ändå är osäker på om den faktiskt är bra kan du testa att smaka på den. Det är oftast inte farligt att smaka på rom även om den skulle blivit dålig, men det rekommenderas inte att fortsätta dricka den om man märker att den blivit gammal. Om du är missnöjd med hur den smakar eller märker att smaken förändrats väldigt mycket från hur den tidigare varit kan det vara lika bra att hälla ut den.