Välj en sida

Rom som är kryddad eller smaksatt är oftast tillverkad av ljus rom som blandas med kryddor eller andra smakämnen, men kan även vara baserad på mörk rom som smaksatts eller kryddats. Detta kan till exempel vara smaker som vanilj, arrak, banan, äpple eller liknande.

Några exempel på smaksatt rom

Det finns en del smaksatta romsorter. Vissa av dem får dock inte kallas för just ”rom” på grund av att alkoholhalten kan vara för låg, och kallas då istället för ”likör” eller ”smaksatt sprit”. Nedan kommer i alla fall några exempel:

1. Negrita Spice. En ljus rom som har sitt ursprung i Bardinet. Används vanligtvis som bas i cocktails eller drinkar samt till desserter. Alkoholhalten ligger på 37,5 procent och färgen är ljus orangegul. Doften är kryddig och man kan tydligt känna en fatkaraktär, samt inslag av torkad frukt, vanilj och arrak. Smaken är kryddig och smakrik, samt har inslag av banan, arrak och vanilj.

2. Koko-Nut Rum. En ljus rom som är smaksatt med kokosnöt. Producenten är St Lucia Distillers och drycken tillverkas i St Lucia. Alkoholhalten ligger på 25 procent och räknas som en likör.

3. Prinz Rum Pear. En ljus rum med päronsmak som tillverkas i Österrike. Producenten är Fein-Brennerei Thomas Prinz. Alkoholhalten ligger på 40 procent.

4. Kalani Rum & Coconut. En ljus rum som tillverkas i Mexiko av Casa D’aristi. Smaken på denna är kokosnöt, och alkoholhalten är 30 procent. Drycken räknas som en likör då alkoholhalten är för låg för att klassas som rom enligt EU:s regler.

5. Prinz Rum Orange. En annan ljus rom från Prinz, med smak av apelsin. Drycken tillverkas i Österrike och alkoholhalten är 40 procent.

6. Arehucas. En ljus rum med karamellsmak. Drycken tillverkas i Spanien och Kanarieöarna, och alkoholhalten är 24 procent. Producenten är Destilerias Arehucas SA.

7. Prinz Rum Coconut. En ljus rum tillverkad i Österrike av producenten Fein-Brennerei Thomas Prinz. Smaken på denna rom är kokosnöt. Alkoholhalten ligger på 40 procent.

8. Sailor Jerry Spiced Rum. En smaksatt rom som producerats av Sailor Jerry Rum. Ursprunget är okänt. Alkoholhalten ligger på 40 procent och har färgats med E150.

9. No.1 Dark Rum Old Carribean Spiced. En romsort som har tappats i Sverige och producerats av AB No1 Brands. Dess smak finns inte närmre beskrivet, mer än att det rör sig om smaksatt sprit. Alkoholhalten ligger på 37,5 procent.

10. Black Tears Spiced Cuban Rum. En smaksatt rom som har tillverkats i Kuba av producenten The Island Rum Company AS. Dess smak finns inte beskriven. Alkoholhalten ligger på 35 procent.

11. Rusty Dogg Caribbean Spiced. En mörk rom tillverkad i Irland med karibiska smaker. Tillverkaren är The Rusty Dogg Rum Company. Alkoholhalten är 30 procent.

12. Bacardi Elixir. Bacardi Elixir är en romprodukt som inte heller den får kallas för rom, på grund av att alkoholhalten ligger på 24 procent. Drycken tillverkas genom att man tillsätter plommon vid tillverkningen som sedan får ligga där i ett halvår. Smaken är av katrinplommon och märket Bacardi är internationellt.

13. Bacardi Limón. En ljus likör med smak av citron. Smaken är ren och har en tydlig sötma. Används ofta som drinkingrediens. Alkoholhalten är 32 procent och märket är internationellt.

14. Bacardi Razz. En ljus rom – eller ”smaksatt sprit” – med smak av hallon och med inslag av vanilj och lime. Kan både drickas som den är eller blandas med andra drycker. Alkoholhalten är 32 procent.

15. Bacardi Pineapple. En ljus rom med en fruktig och söt smak av ananas. Används bland annat som drinkingrediens. Alkoholhalten är 32 procent och producenten som tillverkar drycken är internationell.

16. Stiggins’ Fancy Plantation Pineapple. En mörk rom med söt, fruktig smak och en tydlig ananaskaraktär. Rom hade ofta en väldigt skarp smak under 1700-talet, vilket gjorde att folk började smaksätta den. Att dricka rom smaksatt med ananas blev under 1800-talet en delikatess i England som förevigades av Charles Dickens genom karaktären Stiggins. Namnet på drycken är en referens till karaktären. Alkoholhalten ligger på 40 procent.

17. Bacardi Mango Fusion. En ljus rom med smak av mango. Drycken är en nyhet, och har tillverkats i Puerto Rico. Smaken är len och söt och har tydliga smaker av bland annat färsk mango och apelsin. Kan drickas som den är eller användas som drinkingrediens. Passar bra att blanda med apelsinjuice.

18. Captain Morgan Spiced Gold. En mörk gyllengul rom med ursprung i Jamaica. Smaken är väldigt len och passar bland annat som drinkingrediens till cola. Alkoholhalten ligger på 35 procent.

19. Bacardi Apple. En ljus rom med klar färg och en tydlig frisk och syrlig äppelsmak. Det finns en viss sötma i drycken och doften har inslag av gröna äpplen, päron och lime. Används framför allt som drinkingrediens och i cocktails, men kan även serveras som den är eller med is. Drycken har sitt ursprung i Puerto Rico och dess alkoholhalt ligger på 32 procent.

20. Belmont Estate Gold Coconut. En gyllene rom med tydlig kokossmak. Rommen har lagrats på ekfat vilket ger den en kraftig smak och en tydlig karaktär. Har tillverkats i Saint Kitts av Belmont Estate. Alkoholhalten är 40 procent.

21. Ron de Jeremy Spiced, Smooth & Spicy. En mörk rom som smaksatts med olika kryddor och färska frukter, vilket ger den en runt och mjuk smak. Alkoholhalten ligger på 38 procent, och drycken har tillverkats i Holland. Används bland annat som drinkingrediens och kan med fördel blandas med cola eller fruktjuice.

22. Pink Pirate Raspberry. En ljus rom som har smaksatts med naturliga hallonaromer. Drycken har tillverkats i Danmark och alkoholhalten är 30 procent. Används som drinkingrediens och kan blandas med till exempel juice eller läsk.

23. Stroh Fire. En söt rom som har smaksatts med chilisorten Bird’s Eye Chili. Kombinationen av sötma och styrka gör så att vissa personer dricker den som en shot. Sötman tar bort udden av chilin, men chilismaken kommer efterhand och blir då starkare och starkare. Alkoholhalten ligger på 20 procent, och drycken tillverkas i Österrike.

24. The Kraken Spiced Rum. En mörk rom med smaker av ingefära och kanel, bland annat. Kryddningen är unik och ”hemlig”, men det sägs att den innehåller över elva olika kryddor. Drycken har tappats i Storbritannien och alkoholhalten är 40 procent.