Välj en sida
Malibu är en dryck som tillverkas av karibisk rom som smaksätts med kokosnöt. Drycken tillverkas av märket med samma namn, vilket sedan 2017 ägs av ett franskt företag vid namn Pernod Ricard. Alkoholvolymen i rom ligger på 21 procent.

Historia

Från början tillverkades Malibu av fruktsprit som blandades med rom och kokosnöt för smakens skull. Drycken användes bland annat av bartenders när de skulle tillverka Piña Colada, för att det var enklare och gick snabbare.

Märket har sedan dess uppkomst ägts av flera olika aktörer, såsom Diageo och Allied Domecq, för att slutligen ägas av Pernod Ricard.

Hur används drycken?

Malibu används framför allt som drinkingrediens, men vissa sorter kan även serveras som avec. I Sverige säljs två olika sorters Malibu på Systembolaget: Malibu och Kahlúa. Malibu säljs i 500 ml flaskor, och Kahlúa går att köpa i både 500 ml och 700 ml flaskor.

Smaken på Malibu är söt och har en tydlig kokossmak samt inslag av vanilj och nötter. Alkoholvolymen är 21 procent och drycken används huvudsakligen som en ingrediens när man blandar drinkar.

Kahlúa är även den söt, samt smakar kaffe och har inslag av vanilj, lakrits och smörkola. Alkoholvolymen är 20 procent. Drycken används både som drinkingrediens och som avec. Avec är när en starkare dryck dricks till kaffet efter maten. Exempel på vanliga avecdrycker är whisky, brandy, cognac och calvados – men även Kahlúa kan användas på detta sätt.

Recept på drinkar med Malibu

Malibu och ananas:

1 del Malibu
2 delar ananasjuice
en klyfta lime
isbitar

Gör såhär: Börja med att fylla ett glas med isbitar. Mät därefter upp en del Malibu och häll i, och häll sedan i två delar ananasjuice. Rör runt och pressa ner saften från en klyfta lime.

Piña Colada:

1 del Malibu
0,5 del kokosgrädde
1,5 delar ananasjuice
Isbitar
Ev. en skiva färsk ananas

Gör såhär: Häll upp isbitar i ett glas. Fyll på med 1 del Malibu, 0,5 del kokosgrädde och 1,5 delar ananasjuice. Blanda runt. Om du vill kan du använda en skiva färsk ananas som dekoration.

Malibu och Cola:

1 del Malibu
2 delar Cola
en klyfta lime
isbitar

Gör såhär: Lägg isbitar i ett glas. Häll i en del Malibu och fyll på glaset med två delar Cola. Lägg en bit lime längst upp som dekoration.

Malibu med tranbär och ananas:

1 del Malibu
1 del tranbärsjuice
1 del ananasjuice
1 klyfta lime
isbitar

Gör såhär: Fyll ett glas med isbitar. Häll sedan i en del Malibu, 1 del tranbärsjuice och 1 del ananasjuice i glaset. Dekorera med en klyfta lime.

Lemonad med Malibu och tranbär:

1 del Malibu
0,5 del tranbärsjuice
1,5 delar citronläsk
en citronklyfta
isbitar

Gör såhär: Lägg isbitar i ett glas. Fyll därefter glaset med 1 del Malibu, 0,5 del tranbärsjuice och 1,5 delar citronläsk. Dekorera med en citronklyfta.

Malibusorbet:

1 del Malibu
1 del kokosvatten
100 gram färsk kokosnöt
isbitar

Gör såhär: Lägg isbitar i en mixer och mixa. Tillsätt 1 del Malibu, 1 del kokosvatten och 100 gram färsk kokosnöt i mixern och mixa därefter igen. Häll upp i ett glas.

Vad är skillnaden mellan Malibu och Piña Colada?

Skillnaden mellan Malibu och Piña Colada är att Malibu är namnet på ett märke och en specifik smaksatt likör, medan Piña Colada är en blandad drink. Malibu är rom som har smaksatts med kokosnöt, och kategoriseras som ”smaksatt likör”, medan Piña Colada är en drink som består av rom, ananasjuice och kokos som har blandats. Namnet ”Piña Colada” är spanska och betyder ”hackad ananas”.