Välj en sida

Det finns olika typer av rom, varav ljus rom är en av dessa sorter. Vit rom och ljus rom är två olika namn för samma slags rom. Rom är en av de alkoholhaltiga drycker som varierar mest mellan olika sorter: den kan gå från ljus till mörk, lagras på olika sätt, och ha många olika smaker. Inom samtliga av dessa underkategorier kan ännu fler grupperingar identifieras. Ljus rom är kortfattat en rom som har ljus färg, ofta är färgen genomskinlig och liknar vatten. Exempel på ljus rom är Becardi Superior, Barracuda Rum Silver, Havana Club Añejo Blanco och Negrita White.

Vad tillverkas ljus rom av?

Ljus rom tillverkas ofta av melass, vilket är vätskan som utvinns ur sockerbetor eller sockerrör. Sockerinnehållet i melass är 50 procent, och vätskan anses vara en biprodukt som uppstår vid sockertillverkning. Slutprodukten är ett destillat, och är en av de vanligaste spritdryckerna. Destilleringen gör så att slutprodukten ska vara så fri från bismaker som möjligt. Procentvolymen ligger som lägst på 37,5 procent.

Det finns även smaksatt rom att köpa. Detta har blivit allt vanligare på senaste tiden runtom i hela världen, och grunden för denna rom är just ljus rom. Den mest kända smaksatta ljusa rommen är Malibu, som har smak av kokosnöt.

Hur smakar ljus rom?

Ljus rom har en tydlig spritsmak och ibland kan en smak av socker förekomma, på grund av melassen.

Hur används ljus rom?

Ljus rom kan användas både som drinkingrediens och som avec. Det är vanligt att använda ljus rom i bland annat Piña Colada-drinkar.

Vad skiljer ljus rom från mörk rom?

Det finns flera olika saker som skiljer ljus rom och mörk rom åt. Nedan kommer några olika aspekter beskrivas och jämföras.

Färgen:

Den kanske tydligaste skillnaden mellan ljus- och mörk rom är färgen. Ljus rom är ofta ljusgul eller färglös samt genomskinlig, medan mörk rom kan ha gula, orange, röda, bruna och svarta färgtoner. Ibland beror färgen på hur rommen har lagrats. Mörk rom lagras ofta på ädelträfat, men i vissa fall har sockerkulör – e150 – tillsatts i drycken för att skapa den mörka färgen.

Smaken och användning:

Smaken på mörk rom brukar beskrivas som ”rundare” spritsmak än smaken i ljus rom, medan spritsmaken är skarpare i ljus rom. Ljus rom brukar användas som ingrediens i fruktiga drinkar, medan mörkare och lagrad rom vanligtvis används i drinkar som bland annat kan innehålla cola, lime och ingefärsdricka. Rom som har lagrats väldigt länge brukar dock anses vara finare och brukar inte betraktas, eller användas, som drinkingrediens utan dricks som den är.