Välj en sida

Rom kan i sig själv kombineras på en mängd olika sätt, och i kombination med mat kan det uppstå helt nya smaksensationer!

Vilken mat passar att kombineras med rom?

Det vanligaste är att äta olika tilltugg och efterrätter till rom, och drycken brukar inte användas till större måltider. Nedan kommer några exempel på kombinationer!

1. Choklad. Det kanske vanligaste att kombinera rom med, vilket kan göras både hemma och görs på offentliga romprovningar av vissa slag. Det är främst mörk rom som passar att kombinera med mörk choklad, då båda dessa innehåller liknande smaker. Det går att använda både bitar av mörk choklad och chokladbakelser av olika slag.

2. Ost. Även ost är någonting som ofta kombineras med alkohol generellt, och när det gäller rom och ost brukar kryddigare ostar mötas bäst. Det kan till exempel vara mögelostar som brie, krämiga ostar eller olika franska ostar.

3. Frukt. Ljus rom passar bra att kombinera med frukt, då de innehåller liknande smaktoner av citrus. Exempel på frukt som kan kombineras med rom är vattenmelon, citrusfrukter och ananas.

4. Torkad frukt. Om man har en mörk rom som är sötare möts den bra med torkad frukt. Det kan till exempel vara dadlar, aprikoser eller fikon.

5. Kaffe. Mörk rom – och gärna en lite sötare sådan – passar utmärkt att ha till kaffet. Rom brukar ofta användas som avec och då faller sig ofta kombinationen med kaffe naturligt.

6. Tryffel. En lite ovanligare kombination är att låta rom och tryffel mötas. Det är inte oväntat att dessa smaker kommer mötas bra: den gräddiga tryffeln och de kryddiga aromerna som finns i rommen kompletterar nämligen varandra utmärkt!